پس از سرقت پلاک خودرو یا گم شدن آن چه اقداماتی را باید انجام داد؟
پس از سرقت پلاک خودرو یا گم شدن آن چه اقداماتی را باید انجام داد؟

پس از سرقت پلاک خودرو یا گم شدن آن چه اقداماتی را باید انجام داد؟، چندین دهه است که استفاده از خودرو، همه‌گیر شده است و این وسیله نقلیه افزون بر استفاده‌های سودمند خود، متأسفانه در اعمال مجرمانه نیز نقش پررنگی را ایفا می‌کند. از آن‌جا که نخستین و اصلی‌ترین مشخصه شناسایی یک خودرو، شماره پلاک آن است، در دهه‌های اخیر بازار سرقت پلاک خودرو نیز داغ شده است. چراکه تبهکاران با استفاده از پلاک سرقت شده ، می‌توانند شناسایی خود توسط پلیس را دشوار و در درجه اول، انگشت اتهام را متوجه مالک نگون‌بخت پلاک کنند. از همین رو، اعلام سرقت پلاک خودرو ضرورت دارد. چنان‌چه روزی متوجه سرقت یا حتی گم‌شدن پلاک اتومبیل خود شدیم، چه اقداماتی باید انجام دهیم؟ اگر این سؤال در ذهن شما نیز وجود دارد، مطالعه این مقاله را از دست ندهید تا با هم تمامی مراحل پیگیری پلاک مفقودی خودرو را مرور کنیم.

اقدامات لازم برای اعلام سرقت پلاک خودرو یا مفقودی آن

نخستین گام در پیگیری پلاک مفقودی خودرو، اعلام سرقت پلاک خودرو به مراجع انتظامی است. البته جزئیات نحوه اعلام، بسته به مفقودی یک یا هر دو پلاک و هم‌چنین محل زندگی مالک، تفاوت دارد که در ادامه، به هریک از این موارد خواهیم پرداخت.

در مراکز استان‌ها کافی است مالک برای اعلام پلاک سرقت شده خودرو به مرکز تعویض پلاک استان خود مراجعه کند. در مراکز تعویض پلاک استان‌ها، غرفه‌ای مربوط به اداره آگاهی وجود دارد که استعلام سرقت پلاک خودرو تنها با اظهارات شفاهی مالک و ثبت این اظهارات در قالب یک تعهدنامه کتبی در محل این غرفه صورت می‌پذیرد. پس از این استعلام، مسئول مربوطه شماره پلاک مفقودی را ثبت و اصطلاحاً آن را وارد لیست سیاه می‌کند.

از لحظه ورود یک شماره پلاک به لیست سیاه، سرقتی‌بودن آن در سیستم پلیس راهنمایی و رانندگی اعلام می‌شود و مالک اصلی پلاک، دیگر مسئول سوءاستفاده‌های احتمالی از آن نخواهد بود. نکته‌ای که در این میان وجود دارد، این است که اگر تنها یکی از پلاک‌های خودرو گم‌ شده باشد، مالک باید پلاک دیگر را نیز تحویل پلیس دهد.

در شهرستان‌ها قضیه کمی متفاوت می‌شود؛ زیرا دفاتر تعویض پلاک شهرستان‌ها فاقد غرفه آگاهی هستند و لازم است تا مالک جهت اعلام مفقودی یا سرقت پلاک خودروی خود، به اداره پلیس آگاهی شهرستان مراجعه کند. البته اگر تنها یکی از پلاک‌های خودرو مفقود شده باشد، مراجعه به پلیس آگاهی ضرورت ندارد و می‌توان این مرحله را در یکی از کلانتری‌ها نیز انجام داد.

اقدامات لازم برای دریافت پلاک جدید

گام بعدی در پیگیری پلاک مفقودی خودرو، دریافت یک شماره پلاک جدید است؛ زیرا پلاک قبلی به‌محض ورود به لیست سیاه، برای همیشه غیرقابل‌استفاده می‌شود و حتی اگر خود مالک نیز آن را پیدا کند، باید آن را جهت امحا به پلیس راهنمایی و رانندگی تحویل دهد.

مراحل دریافت یک شماره پلاک جدید پس از مفقودی یا سرقت پلاک خودرو، دقیقاً مانند مراحل دریافت پلاک برای یک خودروی جدید است. برای این منظور، باید مالک خودرو (یعنی همان شخصی که مدارک شناسایی خودرو به نام او است) ضمن به‌همراه‌داشتن اصل شناسنامه و کارت ملی خود، برگ سبز و کارت شناسایی خودرو، معاینه فنی (برای خودروهایی با عمر بیش از چهار سال) و اسناد مربوط به احراز محل سکونت، به مراکز تعویض پلاک پلیس راهنمایی و رانندگی مراجعه کند.

پس از انجام روال معمول اداری، خودرو توسط کارشناسان فنی پلیس راهنمایی و رانندگی بازدید می‌شود و در صورت تأیید اصالت آن (هم‌خوانی شماره‌های موتور، شاسی، رنگ بدنه و… با موارد مندرج در اسناد شناسایی)، شماره پلاک جدید به خودرو تخصیص داده و روی آن نصب می‌شود. کارت خودرو نیز مجدداً طبق شماره پلاک جدید صادر و به آدرس مالک ارسال خواهد شد.

جمع‌بندی اقدامات لازم پس از سرقت یا گم‌شدن پلاک خودرو

در پایان، لازم است بگوییم که استعلام سرقت پلاک خودرو و دریافت پلاک جدید، برخلاف تصور بسیاری از افراد، روال قانونی پیچیده و زمان‌بری ندارد و شبیه به دریافت پلاک برای یک خودروی جدید است. تنها نکته‌ای که باید مالکان به آن توجه داشته باشند، این است که در صورت مفقودی یا سرقت پلاک خودرو، وقت را تلف نکنند و با اعلام هرچه سریع‌تر این موضوع به پلیس، مانع سوءاستفاده‌های احتمالی از پلاک خود شوند.